Geography and Climate of Hungary By: Wesley McMillan

English:

Hungary is a landlocked country in Central Europe. Hungary has several distinct geographical regions. The north of the country, in particular the area surrounding Budapest on both sides, is hilly and, in some areas, mountainous. The southeast of the country is dominated by the Great Hungarian Plain (Nagy-Alföld), a large grassland. The west of the country is hilly and contains Europe’s largest lake, Lake Balaton. Hungary has two primary rivers, the Danube, which bisects the country, and the Tisza, which flows through the Nagy-Alföld. The climate of Hungary is continental, with hot dry summers and cold winters.

Hungarian:

Magyarország egy tenger nélküli ország Közép-Európában.  Magyarország földrajza változatos.  Észak-Magyarországon alacsony hegyek es dombok húzódnak. Ezek a hegyek egész Magyarországon keresztül érnek nyugatról keletre.  A Kékes hegycsúcs, Magyarország legmagasabb pontja, a Mátra hegységben található, és 3,327 láb magas.  A hegyektől északra és délre sík alföld terül el.  A legnagyobb füves síkság, a Nagy-Alföld, Kelet-Magyarországon található.  Az Alföldön több száz évig marhát tenyésztette.  A Nagy-Alföld az ország éléskamrája: búzát es kukoricát termelnek ott.

Az Alföld éghajlata szárazabb mint Magyarország többi részéjé, és ezért sokszor szárazság alakul ki.  A hegyektől északra, az osztrák és szlovák határ felé van a Kisalföld a Dunántúlon.  A Kisalföldön sokkal több csapadék van.  A Balaton, Közép-Európa legnagyobb édes vízi tava, a hegyektől délre található a Dunántúl közepén.  A Balatont a magyar tengernek szokták nevezni, mivel Magyarország nem határos tengerrel vagy óceánnal.  A Balaton egy nagyon kedvelt üdülőhely a magyarok es a németek körében.  Nyáron lehet fürödni a Balatonban mert meleg a vize, es télen lehet téli sportokat űzni rajta.  

Magyarországnak két jelentős folyója van: a Duna es a Tisza. A Duna Németországban ered es ketté vágja Magyarországot, és a Fekete tengerbe ömlik bele.  Magyarországnak a Dunától nyugatra fekvő részét Dunántúlnak nevezik.  Magyarország másik fontos folyója a Tisza. A Duna és a Tisza egymással párhuzamosan folynak északról dél felé.  A köztük levő területet Duna-Tisza közének nevezik.  A Tiszától keletre levő területet pedig Tiszántúlnak hívjak.  Magyarország éghajlata az kontinentális.  Négy évszak váltja egymást: tavasz, nyár, ősz es tél. A nyár az meleg es száraz, a tél pedig hideg es csapadékos.

Leave a Reply