Római romok nyomában Magyarországon By: Wesley McMillan

English: 

When you go to Hungary and want to visit the country’s old Roman ruins, most people think of Aquincium, the old border city upon which Budapest was built. But there are many other places where you can see Roman ruins, many of them cheaper and less crowded. One of these places is Florian Park, where you will see many old columns and stone imperial proclamations. Within an hour drive, you can also visit Gorsium, the former religious capital of Roman Hungary. Here you can see temples, baths and amphitheatres. Overall, there are many places to visit Roman ruins in Hungary and all at a cheaper price than in Rome.

Picture Above: The Main Street of Gorsium 

Hungarian: 

Amikor egy külföldi turista Magyarországra érkezik és római romokat szeretne látni, az Aquincum az első hely Budapesten, ahova ellátogat. De nem csak az Aquincumban lehet találni szép régi római romokat Budapesten. Egy pár órás budai séta alatt a legváratlanabb helyeken bukkannak fel római kori romok. 

Óbudán, a Flórián téri metróállomás aluljáróban több mint harminc római kori műemleket lehet látni. A metróállomás helyén kétezer évvel ezelőtt egy katonai fürdő volt. A mai Magyarország nyugati része akkor a római Pannonia tartomány volt. 

A Flórián térről tovább sétálva tizenöt percre egy újabb érdekes hely kerül elő. Ez a rom régen egy katonai amfiteátrum volt, ahol több tízezer néző láthatott gladiátor- és állatviadalokat, és színházi előadásokat. Az amfiteátrum Antoninus Pius császár idejében épült. 

Ha valaki nem csak Budapesten szeretne római romokat keresni, utazhat Budapestről Székesfehérvár felé. Egy Tác nevű kis falu mellett Európa egyik legnagyobb római kori fóruma volt Gorsiumban. Ebben a régi romvárosban lehet látni régi pogány és korai keresztény templomokat, egy nagy színházat, fürdőket, római kori utakat, es régi házakat. A Gorsium múzeumban beltéri kiállítások is vannak, ahol látni lehet római kori ékszereket, Marcus Aurelius császár mellszobrát és ókori horgász felszereléseket. A gorsiumi romokat egy szép parkos területtel vették körül. Legjobb nyáron napközben ellátogatni Gorsiumba, mert a legtöbb rom

szabadtéren van. A római kori szabadtéri színházban nyári estéken elő színházi előadásokat lehet élvezni. 

Bárkinek aki szereti a római vagy ókori történelmet csak ajánlani tudom ezeket a magyarországi helyeket, ahol sokkal olcsóbban megtekinthetőek ezek a különleges kétezer éves romok mint Rómában.

Leave a Reply